Scandinavian Hiking
Vintertur fjäll & urskog

På skidor mellan stugor

Norra Dalarnas fjällvärld och urskogar bjuder på en vintertur utan dess like. En härlig blandning mellan vita vidder och urgamla träd.

Och gömda pärlor för en övernattning långt bort från vardagen.

 

Vad ska vi göra?

 

Vi samlas untanför entrén till STF Grövelsjön kl.10.00 och efter en introduktion dra vi på oss skidorna och börjar vår tur ut i den vintriga vildmarken. När vi lämnar våra bekvämligheter bakom oss börjat äventyret på riktigt. Nu ligger 5 dagar ensamhet, natur och skidåkning framför oss.

Vi övernattar is stugor, vissa på unika platser långt bort från närmaste väg och människa. Hugga ved, smälta snö, laga mat gör vi tillsammans.

Efter fem dagars i väder, vind och snö ser vi äntligen långt ner i dalen fjällstationen i Grövelsjön. Här väntar dusch, bastun och en välförtjänt middag.

Efter sista natten i en skön säng och frukostbuffé är det dags att åka hem.

Om du vill kan du såklart bo på fjällstationen natten innan denna tur startar. På fjällstationen har du också möjlighet att hyra turskidor! Vi hjälper dig gärna med bokningen.

Pris

från SEK 9900:- per deltagare

Tid

Bokningsbar fr.o.m. 27 januari 2022

Plats

Långfjället naturreservat, Grövelsjön

Bokning

Denna aktivitet kan du boka genom att mejla oss

Vad ingår i priset?

  • Guidning från erfaren fjäll- & vildmarksledare
  • snacks och all mat 
  • övernattning i stugor och sista natten på STF Grövelsjön fjällstation med middag 

Vad ingår ej priset?

  • frukost dag 1
  • eventuell övernattning i Grövelsjön innan dag 1
  • hyra turskidor
  • sovsäck

 

Grövelsjöfjällen, Dalarna, Sverige

Grövelsjön är på många sätt unikt. Det är här den Svenska delen av den Skandinaviska fjällkedjan börjar. Härifrån kan man gå långt, det är cirka 1300 km till Treriksröset.

Fjällen omkring oss i norra Dalarna är inte de högsta eller brantaste i fjällkedjan. Men det är riktig fjällmiljö och på många sätt en unik natur och miljö att upptäcka. Inte minst tack till de vackra urskogen i de dalar mellan fjällen.

Vissa delar är välbesökta under delar av året. Vi försöker istället ta en lite mer avlägsen väg långt in i vildmarken.

 

Hållbart resande

Det allra bästa med Grövelsjön är bussen! Du kan åka kollektivt hela vägen fram till fjällstationen.

Program

Vi samlas på STF Gröveslsjön Fjällstation. Här blir det en kort introduktion om vad vi ska göra och en genomgång vad vi har med oss i ryggsäcken. Vi fördelar mat och eventuell gemensam utrustning.

Eventuella sista inköp kan göras i butiken och efter en tidig lunch beger vi oss ut och binder under skidorna. Dags att dra på ett vintrigt äventyr!

Första dag är inte så långt, cirka 13 km till Hävlingestugorna. Har vi energi kvar tar vi en kvällstur på sjön.

Beroende på hur tidigt i säsongen vi stannar vi en extra natt och gör en dagstur. Eller så fortsätter vi mot STF Storrödtjärn. Oavsett en härlig omväxlande dag med båda vita vidder och urgamla tallar.

En ny dag väntar och efter morgonrutinerna tar vi oss nästa skiddag. Beroende på väder och vind bestämmer vi vilken väg är mest lämpligt. Men målet idag är en liten stuga mitt i skogen. Här kan vi ha det riktigt mysigt under kvällen.

Idag går vi uppför!* I djup snö genom gammal granskog kommer längre och längre upp. Har vi ork och lust kan vi till och med gå till Svealands högsta topp. Annars rundar vi Storvätteshogna och efter en bit på kalfjäll går vi ner i en dalgång som leder till dagens mål: Livallen. En gammal fäbod och förmodligen Grövelsjöns härligast övernattningsställe, tycker vi i alla fall!

Eventuellt tar vi en annan väg. Det beror på vädret och gruppens förutsättningar. Då är det betydligt mindre uppför denna dag.

Sista dagen går vi i början uppför igen. Men det som väntar är annars en härlig dag på kalfjället och tills slut väntar den sista backen nedför mot fjällstationen. Här väntar, dusch, bastu, middag och en varm säng.

Efter frukost på fjällstationen är det dags att säga farväl och ta oss hem igen.