Vintertur fjäll & urskog

På skidor mellan stugor

Norra Dalarnas fjällvärld och urskogar bjuder på en vintertur utan dess like. En härlig blandning mellan vita vidder och urgamla träd.

Och gömda pärlor för en övernattning långt bort från vardagen.

 

 

Vad ska vi göra?

 

Vi samlas untanför entrén till STF Grövelsjön Grövelsjön kl.10.00 och efter en introduktion dra vi på oss skidorna och börjar vår tur ut i den vintriga vildmarken. När vi lämnar våra bekvämligheter bakom oss börjat äventyret på riktigt. Nu ligger 5 dagar ensamhet, natur och skidåkning framför oss.

Vi övernattar is stugor, vissa på unika platser långt bort från närmaste väg och människa. Hugga ved, smälta snö, laga mat gör vi tillsammans.

 

Efter fem dagars i väder, vind och snö ser vi äntligen långt ner i dalen fjällstationen i Grövelsjön. Här väntar dusch, bastun och en välförtjänt middag.

Efter sista natten i en skön säng och frukostbuffé är det dags att åka hem.

 

Om du vill kan du såklart bo på fjällstationen natten innan denna tur startar. På fjällstationen har du också möjlighet att hyra turskidor! Vi hjälper dig gärna med bokningen.

 

Pris

från SEK 7500:- per deltagare

Tid

Bokningsbar fr.o.m. 27 januari 2022

Plats

Långfjället naturreservat, Grövelsjön

Bokning

Denna aktivitet kan du boka genom att mejla oss

Vad ingår i priset?

  • Guidning från erfaren fjäll- & vildmarksledare
  • snacks och all mat 
  • övernattning i stugor och sista natten på STF Grövelsjön fjällstation med middag 

Vad ingår ej priset?

  • frukost dag 1
  • eventuell övernattning i Grövelsjön innan dag 1
  • hyra turskidor
  • sovsäck

 

Grövelsjöfjällen, Dalarna, Sverige

Grövelsjön är på många sätt unikt. Det är här den Svenska delen av den Scandinaviska fjällkedjan börjar. Härifrån va är ett för den skandinaviska fjällvärlden unikt fjäll. Det är en enorm platå som reser sig högt ovanför omgivningen. Uppe på fjället är det väldigt platt, men sidorna är ganska brant. Geologiskt är Fulufjället ett annorlunda fjäll jämförd med andra längs fjällkedjan. För den som vill finns det mycket att se och upptäcka!

Naturen urskiljer sig också. På Fulufjället täcks fjället fortfarande av tjocka lavmattor, eftersom renar inte får beta här.

Förutom den orörda naturen hyser Fulufjället väldens äldste gran ’Old Tjikko’ och Sveriges högsta vattenfall ’Njupeskär’.

Program

Vi samlas på Naturum Fulufjället kl.13.00. Här blir det en kort introduktion om vad vi ska göra och en genomgång vad vi har med oss i ryggsäcken. Vi fördelar mat och eventuell gemensam utrustning.

Härefter åker vi gemensamt till startpunkten för vår vandring, några kilometrar från Naturum. Eftersom vi vandrar tillbaka till Naturum lämnar vi en bil på parkeringen vid Naturum.

 

Från startpunkten vid Brottbäckstugan börjar vi vandra. I första hand genom en vacker dal, men i slutet av dalen börjar vi stiga upp mot fjällplatån. Till slut är vi upp och når vi dagens slutpunkt vid Tangsjöstugorna. Här installerar vi oss inför natten och lagar gemensamt en middag. På kvällen kan den som vill ta en promenad i kvällsljuset.

Efter frukost städar vi stugan innan vi lämnar.

Sedan börjar vi vår vandringsdag. Beroende på vad vi känner för planerar vi var och hur länge vi vandrar. Vanligtvis vandrar vi cirka 15 km denna dag. Varav hälften på markerade leder. Vi avslutar dagar vid Rösjöstugorna med ett dopp i sjön och bastu för den som önskar.

En ny dag väntar och efter morgonrutinerna tar vi oss an den sista vandringsdagen. Vi bestämmer innan avfärd hur länge vi vill vandra. Mot slutet gör vi så klart ett besök vid världens äldsta gran ’Old Tjikko’ innan vi går ner från fjället mot Njupeskäret. Härifrån är det några sista kilometrar tillbaka till Naturum.

 

Efter ankomst vid Naturum hämtar vi våra bilar vid Brottbäckstugan och då är det dags att ta farväl och åka hem.