Scandinavian Hiking
Längtar du efter att göra någonting unikt?

Ett exklusivt och personligt äventyr

Sommartur fjäll & urskog


Är du sugen på riktig fjällvandring?

Vill du ta steget längre från markerade leder?

Vill du vara ute i vildmarken med likasinnade en vecka?

Då ska du följa med på en unik vandringsvecka!

 

Vad ska vi göra?

Vi samlas på STF fjällstation Grövelsjön där en middag väntar oss. Efter middagen håller har vi en introduktion och genomgång av vår packning.

Nästa dag åker vi minibuss en kort stund och när vi har passerat gränsen med Norge är det dags att börja vandra!

Under de kommande fem dagar upplever vi vacker natur och magiska vyer. Vi går över kallfjäll och genom urskog. Var möjligt undviker vi de populära vandringsleder och beger oss långt ut i vildmarken. Denna vecka är en unik och personlig vandringsupplevelse.

Maximum antal deltagare är begränsat till 7 för att garantera exklusiviteten.

Är fjällvandring nytt för dig? Då kommer du att lära dig allt du behöver veta och kunna för att börja fjällvandra på egen hand!

Tid

Måndag 7 augusti 2023 kl.16.00 – Söndag 13 augusti kl.10.00

Plats

Grövelsjön

Deltagare

minimum 4

maximum 7

Ta kontakt

Är du intresserad, vill du boka eller har du frågor?

Program

Vi samlas på STF Grövelsjön Fjällstation. Efter middagen  blir det en kort introduktion om vad vi ska göra och en genomgång vad vi har med oss i ryggsäcken. Vi fördelar mat och eventuell gemensam utrustning.

Eventuella sista inköp kan göras i butiken.

Efter en frukost på fjällstationen tar vi en kort tur med minibuss till startpunkten. Vi passerar gränsen till, eftersom första vandringsdagen är vi i Norge! 

Vi har en härlig vandringsdag framför oss i riktig fjällmiljö. Under den sista delen har vi en mäktig utsikt över Grövelsjön innan vi dalar ner mot Sylseth, där vi bor vår första natt ut på tur.

Idag vandrar vi tillbaka mot Sverige. Slutmålet är sjön Hävlingen. Men innan vi är framma behöver vi gå uppöver fjället. Här hittar vi en jättefin vandringsmiljö med små bäckar vi ska korsa och ett antal sjöar vi kan prova hitta med kart och kompass.

Tills slut är vid framma vid stugan vid sjön. Ett dopp i sjön innan middag  rekommenderas!

En ny dag väntar och efter morgonrutinerna börjar vi på stigen längs sjön och sedan går det uppför. Ju mer vi stiger ändrar skogen karaktär. Tills slut är vi högt upp med en mäktig utsikt västerut. Vi blickar ned över Töfsingsdalen nationalpark. En av Sveriges minsta nationalpark och svårtillgängligt.

Efter en välbehövlig paus går det så småningom nedför igen. Tills slut är vi framme vid en riktig mysig och enkel koja i skogen med Storån strömmande utanför.

Idag  har vi två olika vägväl. Och beroende på gruppens förutsättningar och önskemål går vi antingen  upp genom en vacker dalgång med uråldrig skog och sedan nedför över fjället. Har vi riktig spring i benen kan vi till och klättra uppför Svealands högsta fjäll Storvätteshågna.!

Eller så har vi en lite kortare väg med mindre höjdmetrar och går mest genom skogen.

 

Slutmålet är Livallen, en vacker och gammel fäbod där vi ska få bo inatt.

Idag väntar en fin och varierad vandringsdag tillbaka till fjällstationen i Grövelsjön. Vi går uppför en vacker dalgång med gammelskog och så småningom kommer vi upp på fjället där skogen glesar ut mer och mer. Det finns fina ställen för några pauser idag.

Sen väntar oss som belöning bastun en härlig middag och skön säng på fjällstationen.

Efter frukost på fjällstationen är det dags att säga farväl och ta oss hem igen.

Pris

från SEK 11.875:-

Vad ingår i priset?

  • Fjällvandring med erfaren fjäll- & vildmarksledare
  • Alla måltider och snacks
  • 4 övernattningar i enklare fjällstugor och 2 nätter på STF Fjällstation Grövelsjön
  • Online möte där vi träffas och du kan ställa dina frågor. Vi går också genom vad du behöver tänka på inför vårt äventyr.

Vad ingår ej priset?

  • Ryggsäck, går att hyra, pris 100:- per person
  • Frukost och lunch dag 1, lunch och middag dag 7
  • Resa till och från Grövelsjön

Grövelsjöfjällen, Dalarna, Sverige

Grövelsjön är unikt på många sätt. Det är här den Svenska delen av den Skandinaviska fjällkedjan börjar på riktigt. Härifrån kan man gå långt, det är cirka 1300 km till Treriksröset.

Fjällen omkring oss i norra Dalarna är inte de högsta eller brantaste i fjällkedjan. Men det är riktig fjällmiljö och på många sätt en unik natur och miljö att upptäcka. Inte minst tack till de vackra urskogen i de dalar mellan fjällen.

Vissa delar är välbesökta under delar av året. Vi försöker istället ta en lite mer avlägsen väg långt in i vildmarken.

 

Hållbart resande

Det allra bästa med Grövelsjön är bussen! Du kan åka kollektivt hela vägen fram till fjällstationen.